29 Ağustos 2012 Çarşamba

Açık Ders Malzemeleri ve Türkçe Yayınları

Açık Ders Malzemeri (Open Courses Ware) oluşturma fikrinin ilk ayağı bir Alman üniversitesi olan University of Tübingen tarafından 1999 yılında başlatılmıştır. [1] Proje kapsamında, işlenen bir dersin, ders videoları - ders notları - ödevleri ... artık internet üzerinden açık kaynaklarda yayınlanmaktadır. Yaklaşık 10-12 yıldır, büyük üniversiteler (MIT gibi) "açık ders malzemesi" oluşturma projesi içine girmiş ve bu proje üniversiteler arasında hayli yaygınlaşmıştır. Bu proje, dersi alan öğrencilerin yararlanmasından ziyade "öğretim"in uluslararası alana yayılması için fevkalade güzel bir çalışma niteliğindedir. Üniversitelerin açık ders malzemerini üniversitelerin kendi sitelerinde bulabilirsiniz yanısıra izlencelerine de youtube üzerinden ulaşabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse;


Yale Universitesi Açık Ders Malzemeleri; http://oyc.yale.edu/courses
MIT Açık Ders Malzemeleri; http://ocw.mit.edu/index.htm

Açık ders malzemesi oluşturma projesi uluslararası anlamda büyük önem kazanmıştır dolayısıyla artık birçok önemli üniversitenin açık ders malzemeleri mevcuttur.

Açık ders malzemelerinin Türkiye ayağı ise 2007 de Türkiye Bilimler Akademisi tarafından inşa edilmiştir. [2] Bu proje kapsamında büyük üniversitelerin (MIT - YALE gibi) açık ders malzemeleri titizlikle Türkçeye çevirilmiştir. Çevirilen malzemeler arasında ders notları-ödevler gibi yayınların yanısıra ders izlenceleri de vardır ve bu görsellere Türkçe dublaj yapılmıştır. Çeviri ve dublaj işini yapan kadro akademik kadro olduğundan ötürü, çevirilerde bir anlam kayması veya boğunuklu bulunmamaktadır.

Türkçe Açık Ders Malzemerine ulaşmak için bağlantıya tıklayınız; http://www.acikders.org.tr/

Türk Üniversitelerinde Açık Ders Malzemeleri oluşturma projesi hâlen pek yaygın olmasa da üzerine çalışmalar olmuştur ve bu çalışmalar sürmektedir.

------------------------------------
[1] : http://en.wikipedia.org/wiki/OpenCourseWare
[2] : http://www.acikders.org.tr/mod/page/view.php?id=714

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder